Menu

maandag 3 maart 2008

Eddie Vedder - Into the wild



Eddie Vedder
Into the wild
Movie soundtrack





De meeste mensen kennen Eddie Vedder van Pearl Jam. Eddie heeft een moeilijke jeugd gehad waarin hij veel moest verhuizen. Hij woonde o.a. in Chicago. In Seattle is hij echt doorgebroken door wat probeersels bij wat bands waaruit later een samenwerking vormde met wat muzikanten waaruit Pearl Jam voortkwam. Op dat moment onwetend dat dit 1 van de beste bands ooit zou worden.

De film 'into the wild' is een verfilming van een boek dat gaat over een waargebeurd verhaal.
Het verhaal gaat over een jonge atleet die na zijn studie alles opgaf om naar Alaska te lopen en daar in de wildernis te gaan wonen, hij hechte geen waarde aan materialistische dingen. Zijn ouders waren gescheiden en zijn rijke leefomgeving heeft hem gemaakt tot die moedige doch gekke beslissing. Hij kon de hoge maatschappelijke druk niet meer aan. Eddie Vedder was de aangewezen man om de soundtrack te maken voor deze film.

Eddie Vedder toch wel bekend van het hardere rockwerk met zijn Pearl Jam en verleden bij onderandere de band Temple of the dog leek toch niet de eerste de beste persoon om dit te doen. Maar Eddie heeft de laatste jaren al eens vaker bewezen dat hij ook hele gevoelige nummers kan maken. o.a. over de oorlog gaande in het midden-oosten waar Amerikaanse soldaten erg actief zijn.

Maar dan nu, er werd veel van Eddie gevraagd voor dit project. Een soundtrack maken bij een film waarin ongelooflijk mooie locaties centraal staan en waar ellende en hemelse gevoelens elkaar afwisselen. Heel de cd van into the wild is terug te horen in de film. Hoe is hij te werk gegaan?

Eddie heeft een paar tokkelnummers op deze cd gezet en ook wat slagwerk op Westerse gitaren is er te horen en ook hoor je o.a. een ukelele bij een nummer. Dit is allemaal om bepaalde momenten in de film echt te laten beleven. Maar wat heeft dit voor consequenties als CD voor iemand die de film nog nooit heeft gezien? Zelfs dan blijft het geweldig. Neem nou een nummer als 'The wolf' waarin echt geen enkel woordje tekst aan te pas komt, maar slechts een orgel en een allesgevende Vedder die zijn energie met hoge tonen over heeft weten te plaatsen met hoge uithalen op die plaat. Je hoort dan zijn rauwe stem en merk je ook dat hij weleens gerookt heeft, maar wat echt geweldig in mijn oren doet klinken.

De nummers van Eddie maken mij echt vrolijk en treurig tegelijk. Stuk voor stuk, zelfs de pauze van 3 minuten stilte tijdens het nummer 'Guaranteed'. Deze cd laat me echt denken tevens als de film, het geeft echt een gevoel van vrijheid. Ik weet zeker dat ik de film nooit zo intens had beleefd zonder de soundtrack van Vedder.
Van een ware gebeurtenis is een boek gemaakt, van het boek is een film gemaakt, maar van de film is eigenlijk geen cd gemaakt maar van de gebeurtenis is er een gemaakt. Het boek, de film en de cd zijn slechts mediums die dit voordragen. De CD is echt het beste medium beste in mijn opinie, beter dan de film en het boek. Ik vind dat de film te veel leunt op de soundtrack, zou dat ooit nog eens kunnen? Deze CD is echt serieus een must have voor iedere backpacker die een ultiem gevoel van vrijheid, blijdschap en verdriet geeft. Eddie neemt je mee voor een reisje Amerika.
Het enige jammere is de speelduur van de CD die slechts iets langer dan een halfuur duurt, maar laat er nou net een repeat-knop bestaan die gewoon alle nummers nog een keer laat afspelen, want het verveelt niet! Als je toevallig tussen maart en mei in Amerika bent, zorg dan dat je een keer Eddie Vedder ziet want in die tijd gaat hij daar touren.


Hiptip: Guaranteed
Cover: 5
Kopen als: - je van reizen houdt
- als je je emoties even kwijt wilt

Overall: 9

Geen opmerkingen:

Visitors' book.

Leave a message in our visitors' book.

 

Agenda

- 23-05-08: Concert Gem.

- 30-05-08 t/m 1-06-08: Pinkpop (festival)

- 02-06-08: Concert Patrick Watson.

- 04-06-08: Concert Black Mountain.

- 03-07-08 t/m 06-07-08: Rock Werchter (festival).

- 13-07-08: Jack Johnson + G. Love & special sauce.

- 15-08-08 t/m 17-08-08: Lowlands (festival).

- 30-08-08: De Beschaving (festival)

More dates (click on the button):

CD's