Menu

vrijdag 29 februari 2008

Elvis Perkins - Ash Wednesday



Elvis Perkins
Ash Wednesday
Singer/Songwriter



Perkins komt uit een prestigieuze familie. Zijn vader was acteur, die zelfs genomineerd was voor beste acteur voor zijn rol als Norman Bates in de film Alfred Hitchcock's Psycho. Zijn overgrootmoeder Elsa Schiaparelli, was een bekend modeontwerpster.

Zijn moeder zat in één van de vliegtuigen dat op 11 september 2001 het World Trade Center in New York invloog. Ash Wednesday werd voor en na haar dood geschreven. De nummers 1 t/m 6 werden voor haar dood geschreven, de nummers 7 t/m 11 erna.

De nummers op dit album beschrijven de tragische momenten die hij de afgelopen jaren mee heeft moeten maken. Zoals gezegd overleed zijn moeder doordat zij in het vliegtuig zat die in een van de twee WTC-torens in New York vloog. Zijn vader overleed 9 jaar eerder aan AIDS.

Door deze feiten was het erg lastig om geen respect op te brengen voor deze man. Toch hebben we dit album beluisterd alsof we nog niks van deze gebeurtenissen afwisten, en zelfs dan blijft het een ontzettend mooi album.

Perkins heeft veel te vertellen in al zijn nummers, gemiddeld zijn de nummers dan ook zo'n 4 minuut 30. De nummers blijven je interesse houden doordat de nummers een goede opbouw hebben. Om maar even het vanzelfsprekende voorbeeld (het is immers nummer 1 op de cd) 'While You Were Sleeping' te nemen. Het begint met Perkins zelf, hij speelt naast zijn zang gitaar, vervolgens komt er een contrabas in, daarna komen de drums, de harmonica om het af te sluiten met een trompet. Je ziet een dergelijke opbouw ook in het volgende nummer, 'All The Night Without Love', met een dergelijke opbouw bedoel ik dat het hoogtepunt van de bezetting in het slot van het nummer bereikt wordt. Dit betekent echter niet dat het begin van het nummer saai is.
Het derde nummer, 'May Day!' is het enige vrolijk klinkende nummer van Ash Wednesday. Toch past hij door de tekst prima op de cd. Het is bijna sarcastisch te noemen, het nummer klinkt vrolijk, maar is het niet.
'Moon Woman II' zet de lijn van de voorgaande nummers perfect voort. Het nummer heeft toch iets wat het eigen maakt, maar het past wel ontzettend goed op de cd.
Het nummer 'It's Only Me' beschrijft eigenlijk het feit dat hij eens opgejaagd zou willen worden en niet overal alleen voor zou willen staan. Hij zou juist willen, in tegenstelling tot anderen, dat het spookt in zijn leven. Dit komt omdat hij iets verloren heeft, wat hij verlangt terug te zien. In dit geval is dat waarschijnlijk zijn vader die overleed aan AIDS in 1992.
'Emile's Vietnam In The Sky' is het kortste nummer op het album. Het zegt echter niet minder dan andere nummers. Hij moedigt men aan om een verandering te maken in het leven, die ze altijd al gewild hebben, omdat ze zich moeten realiseren dat het leven zomaar afgelopen kan zijn.

De nummers Ash Wednesday, The Night & The Liquor, It's A Sad World After All, Sleep Sandwich en Good Friday zijn geschreven na de dood van zijn moeder.
'Ash Wednesday' (tevens albumtitel) verwijst vermoedelijk zowel naar zijn eigen leven als naar de aanslagen op dinsdag 11 september 2001. Op dinsdag was de ramp, op woensdag werden voor de gehele wereld de gevolgen duidelijk. Het World Trade Center was niet meer dan brokstukken en as. Zijn eigen leven heeft ook te maken met de gevolgen van de ramp onder ogen te zien. Hij verloor immers beide ouders.
In 'The Night & The Liquor' is ook een zin die vermoedelijk verwijst naar zijn eigen situatie, namelijk: And you deserve far better than this mess.
De titel van nummer 9, beschrijft het nummer maar al te goed. 'It's A Sad World After All', gaat over het feit dat het leven te veel geromantiseerd word, maar dat het eigenlijk maar een trieste boel is.
'Sleep Sandwich' en 'Good Friday' zijn twee prachtige afsluiters van het geheel. Het beschrijft nog maar eens hoe vervelend het geweest is om Elvis Perkins te heten en dat de wereld minder rooskleurig is dan dat men denkt.

Ash Wednesday is het perfecte album. Er is ontzettend goed over nagedacht, er is veel tijd overheen gegaan (ga maar na, nummers 1 t/m 6 zijn voor de dood van zijn moeder geschreven) en het album is pas in 2007 uitgebracht. Na dit album geluisterd te hebben, heb je alleen nog maar meer respect gekregen voor Elvis Perkins.

Het gaat goed met Perkins + band, mede doordat ze al in de Letterman show gekomen zijn, hebben ze meer bekendheid gekregen in de VS, en door youtube is hij ook bij ons aan komen waaien. Die bekendheid is terecht, want met Ash Wednesday zet Elvis Perkins een prachtig debuut neer die een erg grote indruk op ons gemaakt heeft. Goede Lowlands kandidaat? Zeker, plaats hem in een intieme tent en alles komt goed. Als hij komt, zijn wij er bij!

Hiptip: While You Were Sleeping
Cover: 4
Luisteren als: je je rot voelt

Overall: 9.5

1 opmerking:

Mmiek zei

geen sterke recensie. wat vind je nu zelf van die cd? dat kan ik niet echt opmaken uit wat je (heel omslachtig) opschrijft....

Visitors' book.

Leave a message in our visitors' book.

 

Agenda

- 23-05-08: Concert Gem.

- 30-05-08 t/m 1-06-08: Pinkpop (festival)

- 02-06-08: Concert Patrick Watson.

- 04-06-08: Concert Black Mountain.

- 03-07-08 t/m 06-07-08: Rock Werchter (festival).

- 13-07-08: Jack Johnson + G. Love & special sauce.

- 15-08-08 t/m 17-08-08: Lowlands (festival).

- 30-08-08: De Beschaving (festival)

More dates (click on the button):

CD's